Uit ketose! en wat nu?

Zoals jullie wellicht allemaal weten is mijn deel van de kennis, vooral gebaseerd op mijn eigen ervaringen en het luisteren naar -en praten met- mensen om mij heen. Deze blog is dan ook naar aanleiding van wat ik al een paar dagen overal zie gebeuren en wat uiteindelijk zelfs bij mij gebeurde. 

Poedersuiker in de lucht
Ik zeg al een paar dagen, het is alsof het universum poedersuiker aan het strooien is. Tal van mensen in mijn DM op instagram worden deze dagen uit hun staat van ketose gegooid. Ze geraken er niet lekker in, of behalen, zonder dat ze suiker hebben gegeten, niet de resultaten bij hun bloedmeting die ze graag zouden willen. Alsof we met zijn allen massaal suiker aan het inademen zijn. 

Zelf was ik gisteren ook 'slachtoffer' en dat nota bene op dag 3 van een eggfast. Een vasten manier die je juist dieper in ketose zou moeten brengen. Mijn ketonen waarde kwamen uit op 0.3, uit ketose dus.

De primaire reacties:
Bij het zien van die waardes worden er bij mij, mentaal, toch wel een aantal processen in gang gezet. Ik word verdrietig en boos. Gefrustreerd ook. Ik ervaar een gevoel van onmacht en vraag me af waarom.

Allemaal primaire reacties op een, eigenlijk totaal niet relevante, bloedmeting. Ik schrijf in deze blog over alle reacties die het bij mij oproept omdat ik wéét dat ik niet de enige ben. Omdat ik wéét dat er meer mensen struggelen en zichzelf iets kwalijk nemen wanneer een meting niet aangeeft waar ze zo hun best voor hebben gedaan. 

Ik voel me na zo'n uitslag (laten we het zo maar even noemen voor het gemak) echt een faalhaas. Een beetje een dikkige ook nog. Het gevoel van onmacht neemt de overhand en ik wil eigenlijk het liefst meteen bij al mijn vraagbakens uithuilen. Ik heb dat dan ook gedaan. Je hebt, wij allemaal, soms hulp nodig. Soms heb je nodig dat iemand tegen je zegt wat je zelf al weet. Om het weer mee op te kunnen pikken en rustig te worden. Ik ben heel erg blij dat in mijn geval Romana, Bianca en natuurlijk Jasper altijd bereidt zijn om mee te kijken. Wat is er gebeurd, waar kan het aan liggen, máár nog veel belangrijker: wat is er nu nodig om op te staan, en door te pakken. In mijn geval is dat rust. Terugkijken op waar ik vandaan kom.

Kijk eens wat je al bereikt hebt
Kijk naar hoe je gegroeid bent, of eigenlijk, gekrompen, en gewoon terug naar de basis. Het helpt mij om me op zo'n moment te beseffen dat een uitslag ook maar gewoon een getal op een meter is. Het helpt mij om te beseffen dat ik wéét dat ik niet verkeerd gegeten heb, en dat deze 'fout' dus niet bij mij lag. Realiseren dat je lichaam niet te programmeren is en soms totaal andere beslissingen maakt dan hetgeen jij nastreeft. Dit volgt allemaal op die eerste emoties. 

En dan komt sug:
Ja tussen al die emoties door, komt dan ook nog ineens dat stemmetje: Als je nu toch al uit ketose bent, kan je net zo goed die boterhammen met hagelslag gaan eten. Als je nu toch al uit ketose bent, kan je net zo goed even die pizza in je mik duwen, maar dáár heb ik, een stokje voor gestoken. Eerlijk is eerlijk, dat lukt natuurlijk niet altijd, en ben lief voor jezelf als dat jou niet gelukt is. Ik heb mezelf gegeven wat ik nodig had, wat extra pap, kip en kaas. Ik heb mijn macro's als verloren beschouwd en ben me echt gaan richten op vandaag.

Een nieuwe dag
Vandaag was namelijk een nieuwe dag, en dag om gewoon weer te gaan doen wat goed is voor mijn lijf. De dag die gewoon weer begon... Ik gaf mezelf niet minder eten, ik was niet strenger, en besloot om niet te vasten. Ik probeerde mijn lichaam en mijn geest te tonen dat ik goed voor hun zou zorgen. 

En dat klinkt zo lekker beheerst, en heilig zijn zij die geloven. Maar wie tussen de regels door kan lezen, of mij inmiddels een beetje kent. Weet dat het walhalla nog best een stukje lopen is.
Maar dat lopen kan ik wel. 

Ben jij uit ketose geraakt? Of is er iets gebeurd rondom voeding, lijf en leden waar je geen invloed op hebt. Laat je primaire én secundaire emoties er zijn. Probeer daarna even stil te staan, en realiseer je dat je nooit alleen bent.

Wil je hier even over verder kletsen? Mijn DM op instagram is altijd open!
Liefs, 

 

3 reacties

 • geplaatst op door Anneke

  Wauw, ik dacht echt dat ik de enige was!! Een hele week niet in ketose verleden week en tóch nog steeds hetzelfde eten als alle weken ervoor. Ik begrijp er niets van 😞 Ik ben helaas wel gezwicht toen er een vriend aan de deur stond met taart en besloot dan maar de hele dag te eten wat “niet mag”… Vandaag aan het vasten en sporten en hopen dat ik vanaf morgen er weer tegenaan kan met mooie waarden op die keto Mojo 🤞

 • geplaatst op door Marlous

  Hi Bibi!

  Mooi artikel en ook voor mij heel erg herkenbaar. De gehele week niet in ketose en waar het door komt? Werkelijk geen idee! En ja dat frustreert zeker. Ik ga uiteraard gewoon door en hoop over een paar dagen (liefst NU) wel weer in ketose te zijn. ‘Cause we’ve got this! 🙌🏻 Liefs, Marlous (Marlouzie @ IG)

 • geplaatst op door Natasja

  Hey Bibi, jammer om te lezen dat jij nu ook zo’n struggle moment hebt. Zo herkenbaar wat je schrijft, de adviezen die je mij gaf 2 weken terug moet je nu zelf te harte nemen.
  Ik zit nog steeds niet lekker in ketose, niet zoals ik wil, maar ik ga wel door gewoon omdat ik lief voor mezelf ben! Wees jij ook lief voor jezelf en kijk iedere dag, meerdere keren terug naar wat je al bereikt hebt, dat doe ik ook en dat maakt de struggles wel handelbaar. Geen paniek, rustig ademhalen, laat de waardes even de waardes en lees je lijf! Adviezen van jou aan mij, van mij aan jou! Liefs Natasja

laat een reactie achter

Alle blogopmerkingen worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd
De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'alle cookies toestaan' om je de allerbeste ervaring te bieden. Klik op Cookies accepteren om de site te blijven gebruiken.
You have successfully subscribed!
This email has been registered