Waarom zijn eiwitten zo belangrijk voor gewichtsverlies?

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk voor gewichtsverlies?

Mar 13, 2021Jasper Maalderink
Studies tonen aan dat eiwitten het meest verzadigend zijn, terwijl koolhydraten de minst verzadigende macronutriënten zijn. Met andere woorden, als je genoeg eiwitten eet, heb je minder honger en eet je minder calorieën. Daarom is het van cruciaal belang om voldoende eiwitten te eten als je vet wilt verliezen.

Bij eiwitten is ook aangetoond dat het het energieverbruik verhoogt.

Dit betekent dat je door een eiwitrijk dieet te volgen, meer calorieën verbrandt.

Dit metabolische voordeel is niet significant (ongeveer 100 kcal per dag) maar alles telt mee uiteindelijk.

Een andere manier om meer calorieën te verbranden, is door spiermassa op te bouwen.

Eiwit is de belangrijkste macrovoor het behoud en de opbouw van spierweefsel, vooral voor lichamelijk actieve personen.

Meer spieren verbranden meer calorieën en verhogen iets je basismetabolisme. Dit betekent dat je zelfs in rust iets meer calorieën verbrandt.
"... terwijl eiwitten de insulinesecretie verhoogt, verzacht de stijging van glucagon die tegelijkertijd optreedt, het vetvormende effect van insuline."

Hoeveel eiwitten is voldoende?

De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt, kan worden bepaald door je lichaamsgewicht en activiteitenniveau.

Dit betekent dat mensen die lichamelijk actiever zijn, hogere eiwitbehoeften hebben dan mensen met een zittende levensstijl.

Een nauwkeurigere schatting, vooral voor mensen met een hoog lichaamsvet, kan worden bereikt door de eiwitinname te berekenen uit je "lean body mass", die wordt berekend als het totale lichaamsgewicht minus lichaamsvet.

Er zijn andere factoren, zoals geslacht of leeftijd, die de eiwitinname kunnen beïnvloeden, maar deze zijn minder belangrijk.

Het eten van voldoende eiwitten is belangrijk voor het behouden en opbouwen van spiermassa, terwijl het eten van overmatige hoeveelheden eiwitten waarschijnlijk je ketonwaarden mogelijk kunnen verlagen.

Hoewel het waar is dat een aanzienlijke overmaat aan eiwitten ketose kan verstoren, hoef je je geen zorgen te maken over een paar extra gram eiwitten.

More articles

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter