Veelgestelde vragen (FAQ):


Hier vind je antwoorden op enkele van de meest voorkomende vragen over het ketogeen dieet.


1. Kan ik ooit weer koolhydraten eten?

Ja. Het is echter belangrijk om in eerste instantie je inname van koolhydraten aanzienlijk te verminderen. Na de eerste 2 tot 3 maanden kun je bij speciale gelegenheden koolhydraten eten - ga daarna wel direct daarna terug naar het dieet.

2. Zal ik spieren verliezen?

Bij elk dieet bestaat het risico dat je wat spiermassa verliest. Eiwitinname en hoge ketonniveaus kunnen echter helpen om spierverlies te minimaliseren, vooral als je gewicht heft (*), (*).

3. Kan ik spieren opbouwen met een ketogeen dieet?

Ja, maar het werkt mogelijk niet zo goed als bij een gematigd koolhydraatdieet.

4. Hoeveel eiwitten mag ik eten?

Eiwitten moeten gematigd blijven, omdat een zeer hoge inname het insulinegehalte en lagere ketonen kan verhogen. Ongeveer 35% van de totale calorie-inname is waarschijnlijk de bovengrens.

Heb je het koud of heb je honger? Verhoog dan de eiwitinname. 

5. Wat moet ik doen als ik constant moe, zwak of vermoeid ben?

Het kan zijn dat je niet in volledige ketose bent of vetten en ketonen efficiënt gebruikt. Om dit tegen te gaan, verlaag je je koolhydraatinname en bekijk je de bovenstaande punten opnieuw. Een supplement zoals MCT-olie en exogene ketonen kan ook helpen.

6. Mijn urine ruikt fruitig. Waarom is dit?

Schrik niet. Dit komt simpelweg door de uitscheiding van bijproducten die ontstaan ​​tijdens ketose (*).

7. Ik heb een vervelende smaak in mijn mond. Wat kan ik doen?

Dit is een vaak voorkomende bijwerking. Probeer natuurlijk gearomatiseerd water te drinken of kauwgom zonder suiker te kauwen.

8. Ik heb gehoord dat ketose gevaarlijk is. Is dit waar?

Mensen verwarren ketose vaak met ketoacidose. Ketoacidose is gevaarlijk, maar de ketose op een ketogeen dieet is prima voor gezonde mensen.

9. Ik heb problemen met de spijsvertering en heb diarree. Wat kan ik doen?

Deze vaak voorkomende bijwerking verdwijnt meestal na 3 tot 4 weken. Als het aanhoudt, probeer dan meer vezelrijke groenten te eten (*), (*).

10. Hoeveel vetten, eiwitten en koolhydraten moet je eten?

Reken jouw macro's uit via de keto-calculator, bovenin de balk. Daarna weet je precies hoeveel jouw lichaam nodig heeft.

11. Is het erg om eens ‘te veel’ vet of eiwit te eten?

Nee absoluut niet. Met deze levensstijl is het belangrijk om te eten naar verzadiging. Als je dus honger hebt, betekent het dat je lijf meer eiwitten en vetten nodig heeft. Wees dus niet bang om soms over je macro's te gaan.

12. Is IF (intermittent fasting) verplicht bij keto?

Absoluut niet, maar het kan wel een mooie aanvulling zijn. IF is ontzettend gezond voor ons lichaam en het zorgt ervoor dat je wat sneller in ketose raakt.

"Wat mag ik absoluut niet eten tijdens het ketogeen dieet?"

 

  • Alle voedingsmiddelen met toegevoegde suiker.

 

  • Alle granen, zelfs volkorenmeel (tarwe, rogge, haver, maïs, gerst, gierst, bulgur, sorghum, rijst, amarant, boekweit, gekiemde granen), quinoa en witte aardappelen. dit omvat alle producten gemaakt van granen (pasta, brood, pizza, koekjes, crackers, enz.), suiker en snoep (tafelsuiker, HFCS, agavesiroop, ijs, cake, zoete pudding en suikerhoudende frisdranken).

 

  • Varkens- en viskwekerijen uit de fabriek bevatten veel inflammatoire omega 6-vetzuren en gekweekte vis kan PCB's bevatten, vermijd kwikrijke vissen.

 

  • Bewerkte voedingsmiddelen die carrageen bevatten (bijv. Sommige amandelmelkproducten - let op toevoegingen), MSG (bijv. In sommige wei-eiwitproducten), sulfieten (bijv. In gedroogd fruit, gelatine), BPA's (ze hoeven niet te worden geëtiketteerd!), Tarwe gluten.

 

  • Kunstmatige zoetstoffen (Splenda, Equal, zoetstoffen die aspartaam, acesulfaam, sucralose, sacharine, enz. Bevatten) - deze kunnen onbedwingbare trek veroorzaken en zijn in verband gebracht met andere gezondheidsproblemen zoals migraine.

 

  • Geraffineerde vetten / oliën (bijv. Zonnebloem, saffloer, katoenzaad, canola, soja, druivenpitolie, maïsolie), transvetten zoals margarine.

 

  • 'Vetarme', 'koolhydraatarme' en 'koolhydraatvrije' producten (Atkins-producten, light frisdrank en dranken, kauwgom en pepermuntjes kunnen veel koolhydraten bevatten of kunstmatige toevoegingen, gluten, enz. Bevatten)

 

  • Melk (alleen kleine hoeveelheden rauwe, volle melk zijn toegestaan). Melk wordt om verschillende redenen niet aanbevolen.

    Ten eerste, alle zuivelproducten, melk is moeilijk verteerbaar, omdat het de "goede" bacteriën mist (geëlimineerd door pasteurisatie) en zelfs hormonen kan bevatten. Ten tweede bevat het vrij veel koolhydraten (4-5 gram koolhydraten per 100 ml).

    Voor koffie en thee, vervang melk door room in redelijke hoeveelheden. Je hebt misschien een kleine hoeveelheid rauwe melk, maar let op de extra koolhydraten.

 

  • Alcoholische, zoete dranken (bier, zoete wijn, cocktails, enz.)

 

  • Tropisch fruit (ananas, mango, banaan, papaja, enz.) En wat koolhydraatrijk fruit (mandarijn, druiven, enz.) Vermijd ook vruchtensappen (ja, zelfs 100% verse sappen!) - het is beter om smoothies te drinken als die er zijn, maar hoe dan ook zeer beperkt. Sappen zijn net als suikerhoudend water, maar smoothies bevatten vezels, die in ieder geval meer verzadigend zijn. Dit omvat ook gedroogd fruit (dadels, rozijnen, enz.).

 

  • Vermijd voornamelijk om gezondheidsredenen sojaproducten, afgezien van enkele niet-GGO-gefermenteerde producten die bekend staan ​​om hun gezondheidsvoordelen. Vermijd ook tarwegluten die kunnen worden gebruikt in koolhydraatarm voedsel. Als u brood opgeeft, mag u er geen enkel deel van eten. Pas op voor BPA-gevoerde blikken. Gebruik indien mogelijk natuurlijk BPA-vrije verpakkingen zoals glazen potten of maak je eigen ingrediënten zoals ghee, ketchup, kokosmelk of mayonaise. BPA is in verband gebracht met veel negatieve gezondheidseffecten, zoals een verminderde schildklierfunctie en kanker. Andere te vermijden toevoegingen: carrageen (bijv. Amandelmelkproducten), MSG (bijv. In sommige wei-eiwitproducten) en sulfieten (bijv. In gedroogd fruit, gelatine).

 

  • Peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen, pinda's, enz.). Afgezien van pinda's bevatten peulvruchten relatief veel koolhydraten en moeten ze worden vermeden.

    Naast hun hoge koolhydraatgehalte bevatten peulvruchten lectines en fytaten waardoor ze moeilijk verteerbaar zijn.

"Wat mag ik WEL eten tijdens het ketogeen dieet?"

  • Grasgevoerd vlees (rund, lam, geit, wild), wild gevangen vis en zeevruchten (vermijd gekweekte vis), weidevarkensvlees en gevogelte, weidereieren, gelatine, boter - deze bevatten veel gezonde omega 3-vetzuren ( vermijd worstjes en vlees bedekt met paneermeel, hotdogs, vlees dat wordt geleverd met suikerachtige of zetmeelrijke sauzen) slachtafval, met gras gevoerd (lever, hart, nieren en ander orgaanvlees
  • Verzadigde vetten (reuzel, talk, kippenvet, eendenvet, ganzenvet, geklaarde boter (ghee), boter, kokosolie en MCT-olie)
  • Enkelvoudig onverzadigde vetten (avocado-olie, macadamia-olie en olijfolie)
  • Meervoudig onverzadigde vetten: omega 3-vetzuren, vooral uit dierlijke bronnen (vette vis en zeevruchten)
  • Zetmeelvrije groenten en champignons
  • Bladgroenten (snijbiet, paksoi, spinazie, sla, snijbiet, bieslook, andijvie, radicchio, etc.)
  • Sommige kruisbloemige groenten zoals boerenkool (donker blad), koolrabi, radijs.stengel bleekselderij, asperges, komkommer, zomerpompoen (courgette, spaghettipompoen), bamboescheutenchampignons (wit, voorhoofd, portobello, shiitake, cantharel, enz.)
  • Avocado
  • Kokosnoot
  • Rabarber
  • Olijven
  • Water, koffie (zwart of met room of kokosmelk), thee (zwart, kruiden)
  • Varkensvleesschillen (geknetter) voor "paneren"
  • Mayonaise, mosterd, pesto, bottenbouillon (maak je eigen), augurken, gefermenteerd voedsel (kimchi, kombucha en zuurkool (maak je eigen) - het beste zelfgemaakt zonder toevoegingen
  • Alle specerijen en kruiden, citroen- of limoensap en schil
  • Wei-eiwit (pas op voor toevoegingen, kunstmatige zoetstoffen, hormonen en sojalecithine), eiwit-eiwit en gelatine (grasgevoerd, hormoonvrij)
De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'alle cookies toestaan' om je de allerbeste ervaring te bieden. Klik op Cookies accepteren om de site te blijven gebruiken.
You have successfully subscribed!
This email has been registered